Reguleeritud teabe portaal

Lühikeseks müümine

Euroopa Liidus reguleerib lühikeseks müügi ja krediidiriski vahendustehingute teatavaid aspekte Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EL) nr 236/2012. Täiendav määruse (EL) nr 236/2012 kohane asjaomane teave on kättesaadav veel Euroopa Väärtpaberiturujärelevalve (ESMA) veebisaidil.

Füüsiline või juriidiline isik, kellel on aktsiates lühike netopositsioon, mis ületab või langeb alla 0,1% Eesti kauplemiskohas kauplemisele võetud emitendi aktsiakapitalist, peab sellest teatama Finantsinspektsioonile. Isikul on jätkuv teatamise kohustus iga 0,1% muutuse korral, kuni lühike positsioon langeb alla 0,1% emitendi aktsiakapitalist. 

Kui lühike positsioon aktsiates tõuseb üle 0,5%, avalikustatakse positsioon käesoleva Finantsinspektsiooni poolt hallatava teabe tsentraalse salvestamise süsteemi (OAM) kaudu. Samuti avalikustatakse iga järgnev 0,1% suurune muutus positsioonis seni, kuni positsioon on suurem kui 0,5% emitendi aktsiakapitalist.

Füüsiline või juriidiline isik, kellel on riigi emiteeritud võlakohustustes lühike netopositsioon, teatab Finantsinspektsioonile, kui selline positsioon ületab või langeb alla teatamise algkünnise 0,1%, kui riigi võlakohustuste jäägi kogusumma on 0–500 miljardit eurot. Täiendavad künnised vastavad 50%-le algkünnisest ning on algkünnise 0,1 % ületamisel iga 0,05 % võrra, alates 0,15 %-st. Nimetatud teavitusi ei avalikustata.

Lühikesest netopositsioonist teatatakse või see avalikustatakse hiljemalt kell 15:30 järgmisel kauplemispäeval. Teade tuleb koostada vastavalt asjakohasele vormile ja allkirjastada. Digitaalselt allkirjastatud teade tuleb esitada Finantsinspektsioonile e-posti aadressile info@fi.ee. Käsitsi allkirjastatud teade tuleb saata skaneeritult e-postile ja seejärel tavapostiga. Teavitusvormid on järgnevad:

  1. aktsiates omatava märkimisväärse lühikese netopositsiooni teavitamise vorm;

  2. riigi võlakohustustes omatava märkimisväärse lühikese netopositsiooni teavitamise vorm.

Juhul, kui Finantsinspektsioon peatab piirangute kohaldamise vastavalt määruse (EL) nr 236/2012 artikli 14 lõikele 2, teavitab füüsiline või juriidiline isik, kellel on riigi krediidiriski vahetustehingus katmata positsioon, Finantsinspektsioonile kui selline positsioon Eesti riigi kui emitendi puhul ületab või langeb alla riigi emiteeritud võlakohustuse lühikese netopositsiooni teatamiskünnise.

  1. riigi krediidiriski vahetustehingus katmata positsiooni teavitamise vorm.

Aadress: Finantsinspektsioon, Sakala 4, 15030 Tallinn, Eesti

Telefon: +372 668 0500

E-post: info@fi.ee